• Incl.Excl.
    BTW
  • Klantenservice
    0
    Sluiten

    Categorieën

    Filters
      ARBOSS - Donderdag 10 November 2022

      Hoe zwaar zijn werkschoenen?

      Zoveel verschillende werkschoenen als er zijn, zoveel verschillende gewichten hebben ze. Hoe zwaar werkschoenen uiteindelijk zijn, is afhankelijk van een aantal verschillende factoren.

       

      Alles hangt samen met welke materialen er worden gebruikt in de schoen. De samenstelling en verschillen in schacht, veiligheidsneus, zoolplaatbescherming, loopzool en extra’s bepalen het totaalgewicht van de werkschoen. Zo weegt een volledig lederen schoen meer dan een schoen waar veel textiel in zit. Ook het materiaal van de veiligheidsneus kan een verschil maken in het gewicht. En natuurlijk is de hoeveelheid materiaal bij een hoog of laag model ook bepalend hoeveel werkschoenen wegen.

       

      Laten we één ding voorop stellen; de meest lichtgewicht werkschoen hoeft niet persé het aller lichtste te zijn voor je gevoel. Hoe dit kan, leggen we je graag verderop uit in dit blog.

       

      Wat wegen heren veiligheidsschoenen?

      Veiligheidsschoenen voor heren wegen tussen de 436 en 850 gram per schoen, gewogen bij schoenmaat 42. Een behoorlijk verschil tussen de lichtste en zwaarste dus! Hieronder hebben we verschillende modellen veiligheidsschoenen uit ons assortiment gewogen en voor je op een rijtje gezet.

       

      Gewicht van diverse modellen heren werkschoenen, gesorteerd van licht naar zwaar;


      Reebok Fusion Flexweave work 1076 

      436 gram  


      NoRisk Black Panther

      464 gram


      Redbrick Motion Shade

      509 gram


      HKS BFS 40

      538 gram


      Puma airtwist black low

      577 gram


      HKS RS 275 Boa

      614 gram


      Schütze 6413

      850 gram

      Gewogen maat 42

       

      Hoe zwaar zijn werkschoenen voor dames?

      Bij heren werkschoenen heb je al kunnen lezen dat er veel verschil kan zitten in het gewicht van veiligheidsschoenen. Dit is ook het geval bij het gewicht van dames werkschoenen, hoewel de verschillen iets minder ver uit elkaar liggen. Dit heeft vooral te maken met het soort werkzaamheden die vaak door dames worden uitgevoerd; dames hebben doorgaans een iets minder robuuste werkschoen nodig ten opzichte van heren.

       

      Ook een selectie dames werkschoenen uit ons assortiment hebben we gewogen en netjes op een rij gezet. Omdat werkschoenen met damesleest vaak geproduceerd worden tot en met maat 42, is de de gemiddelde maat anders dan bij heren schoenen, namelijk maat 38. Alle dames schoenen zijn dus gewogen in maat 38.

       

      Een selectie gewogen dames werkschoenen;

      Albatros Twist Red

      422 gram


      Puma Define Wns Low

      448 gram


      Elten Sensation Lady Mid

      467 gram


      HKS Magic 1 VTP

      473 gram


      HKS Magic Red

      486 gram


      Redbrick Linda

      497 gram


      Puma fuse TC

      503 gram

      Gewogen maat 38

       

      Wat bepaalt het verschil in gewicht bij werkschoenen?

      Het gebruik van diverse soorten materialen is de reden dat het gewicht van werkschoenen verschillend is. Werkschoenen zijn opgebouwd uit verschillende elementen, namelijk;

      • Schacht
      • Veiligheidsneus
      • Zoolplaatbescherming
      • Loopzool
      • Extra’s

       

      De schacht

      De schacht, oftewel het bovenwerk van de schoenen, kan uit verschillende materialen zijn opgebouwd. Zo kan een schoen bestaan uit een volledig leder bovenwerk, microvezel of andere kunststof/textiel materialen. Ook combinaties van deze materialen komen vaak voor om zo voor ieder een passende schoen te creëren voor verschillende werkomstandigheden.

       

      Leder is bijvoorbeeld zwaarder in gewicht maar doorgaans wel geschikt voor wat grovere werkomstandigheden. Veiligheidsschoenen met textiel onderdelen in de schacht zijn lichter dan leder in gewicht maar zullen bij het grovere werk sneller slijten.

       

      Het gebruik van verschillende materialen in de schacht kan dus een voordeel zijn voor de werkomgeving waar je ze gaat dragen en bijdragen aan comfort en veiligheid.

       

      Verschillende veiligheidsneuzen

      Veiligheidsneuzen kunnen gemaakt worden van verschillende soorten materiaal, namelijk;

      • Staal
      • TPA/fiberglas (kunststof)
      • Aluminium
      • Carbon

       

      Ieder materiaal heeft zijn eigen kenmerken. Zo is aluminium bijvoorbeeld lichter dan staal, geleidt composiet geen warmte/kou en is staal nog steeds het sterkste materiaal van allemaal. De meest lichtgewicht veiligheidsneus is gemaakt van carbon.

      Gewicht veiligheidsneus: Aluminium - Staal - Kunststof

       

      Zoolplaatbescherming

      De zoolplaatbescherming is doorgaans gemaakt van staal of kunststof. Beide zijn sterke materialen waar scherpe voorwerpen niet zomaar doorheen kunnen dringen. Zoolplaatbescherming wordt ook wel een antipenetratiezool genoemd.

       

      Tegenwoordig worden er door veel werkschoenproducenten aan steeds meer innovaties gewerkt en doorontwikkeld. Zo zit er in werkschoenen van HKS in de series Running Star en Barefoot Feeling een nieuwe soort kevlar zoolplaatbescherming, genaamd T-527. Dit is een nóg lichtere en flexibelere zoolplaatbescherming dan ooit te voren.

       


      Diverse antiperforatiezolen en T-527 kevlar zoolplaatbescherming

       

      Verschillende soorten loopzolen

      Voor de samenstelling van loopzolen zijn er veel combinaties te maken met zoolmaterialen. Deze hebben allen een verschillend gewicht. De meest voorkomende materiaalsoorten zijn:

      • EVA
      • PU
      • TPU
      • Rubber

       

      Het meest lichtgewicht materiaal van deze soorten is EVA. Het meest wegende materiaal is rubber. Een toevoeging van rubber maakt de schoen zwaarder in gewicht maar óók meer robuust en slijtvast. Vaak worden er samenstellingen van bovenstaande materialen gebruikt om meer stevigheid of juist meer demping aan de loopzool toe te voegen. Zo worden de voordelen van de verschillende materialen optimaal benut.

       

      Wat voegt nog extra gewicht toe?

      Extra toevoegingen aan de schoenen hebben ook invloed op het gewicht. Een waterdichte voering (Goretex, Sympatex etc) voegt extra gewicht toe aan een werkschoen.

       

      Een ander voorbeeld is het gebruik van een kruipneus op de werkschoen. Een kruipneus zorgt er voor dat de werkschoen minder snel zal slijten in een grove werkomgeving waarbij men veel op de knieën werkt, maar geeft de veiligheidsschoen ook wat extra gewicht.

       

      De lichtste veiligheidsschoen van dit moment

      Op dit moment is de Reebok Fusion Flexweave work 1076 de aller lichtste werkschoen uit ons assortiment. Met maar 436 gram bij maat 42 voelt deze veiligheidsschoen alsof je op wolkjes loopt!

       

      Waarom kan een zwaardere werkschoen lichter aanvoelen dan een licht model?

      Om terug te komen op de stelling bovenaan dit blog; Al is de werkschoen die je kiest nog zo licht, als de pasvorm niet bij jouw voettype past zal alles voor je gevoel zwaar zijn.

       

      Als je een schoen aan hebt die te breed of te ruim is aan je voeten, is het gevolg dat het gewicht van de schoen niet op de juiste manier verdeeld wordt over de voet tijdens het lopen. Hierdoor is de voorzijde van de schoen voor je gevoel het zwaarste punt en kost het dragen van de schoen meer energie dan een schoen die wel goed aan je voet zit.

       

      Het aller belangrijkste is dat de pasvorm goed is en daarom is het belangrijk jouw nieuwe werkschoenen goed te passen voor je ze aanschaft. Door verschillende modellen en merken te proberen kom je er achter wat het beste bij jouw werk en voettype past!

       

      Als je meer informatie wil over het passen van werkschoenen, lees dan ook het blog: Perfect passende werkschoenen; 5 gouden tips! of neem contact op met één van onze werkschoenspecialisten.

       

      Klik hier voor ons werkschoenenblog overzicht

      Alles wat je moet weten over werkschoenen!

      Recente artikelen

      Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »