• Incl.Excl.
    BTW
  • Klantenservice
    0
    Sluiten

    Categorieën

    Filters
      ARBOSS - Dinsdag 1 Maart 2022

      Perfect passende werkschoenen; 5 gouden tips!

      Met deze 5 gouden werkschoenen tips zorg jij ervoor dat jouw schoenen perfect passen!

      Je hebt een nieuwe baan en daarvoor moet je werkschoenen kopen. Het dragen van veiligheidsschoenen is namelijk bij veel werkzaamheden verplicht. Denk aan werk in de bouw, industrie of de logistiek sector. Vallende voorwerpen, scherpe objecten op de vloer en val- en zwikgevaar behoren tot de grootste risico’s op de werkvloer. Goed passende werkschoenen dragen niet alleen bij aan de mate van comfort maar ook aan de veiligheid zelf. Denk maar eens aan veel te grote werkschoenen. Je broer, vader of kennis had nog een paar veiligheidsschoenen over, maar zijn eigenlijk net iets te groot. “Ach ja, ze zijn beter dan mijn vrijetijdsschoenen” wordt er vaak gedacht. Door het dragen van te grote werkschoenen zitten je voeten niet aangesloten in de werkschoenen. Het risico op struikelen of verzwikken wordt hierdoor ineens vele malen groter!

       

      5 tips voor werkschoenen passen

      5 gouden tips voor perfect passende werkschoenen

      1. Kies de juiste pasvorm

      Wanneer je veiligheidsschoenen gaat kopen, kijk je als eerste naar de pasvorm. De pasvorm bepaalt uiteindelijk het grootste deel van het comfortniveau. De ervaring is zelfs zo groot dat een werkschoen die zwaarder is maar wel de goede pasvorm heeft, lichter wordt ervaren dan een lichtere veiligheidsschoen met een verkeerde pasvorm! Kijk daarom goed of dat het type schoen dat je wilt wel dezelfde (leest)vorm heeft als jouw voeten. Daarmee bedoelen we vaak de voetvorm, breedte van de voorvoet en hoogte van de wreef. Het is uiteindelijk de bedoeling dat je voeten perfect aangesloten zit in de veiligheidsschoenen zonder dat ze knellen of juist op plekken te veel ruimte hebben. Ook is van belang welke EN-veiligheidsnormering noodzakelijk is voor jouw soort werk.

      Voetvorm Pasvorm Werkschoenen passen Veiligheidsschoenen tips Arboss.nl

      2. De juiste maat passen

      Vrijwel iedere fabrikant van veiligheidsschoenen gebruikt zijn eigen leesten. Aangezien er geen maatstaf voor is voor deze maatvoeringen, zie je vaak dat je bij het ene merk werkschoenen een andere maat nodig hebt dan bij een ander merk. Het is daarom altijd noodzakelijk om je werkschoenen te passen. Dan zijn er ook nog eens diverse breedtematen die de pasvorm en maatvoering beïnvloeden. Hier komen we bij tip 3 uitgebreid op terug.

       

      Werkschoenen passen doe je in de werkschoenenwinkel

      Wanneer je werkschoenen koopt, kun je het beste je voeten laten opmeten. Hiermee weet je precies je voetlengte. Werkschoenspecialisten weten vaak in welke maatrange je dan terecht komt en kunnen je voorzien van goed advies. Ben je opzoek naar goed advies? Neem dan contact op of kom langs in onze werkschoenenwinkel in Wijchen. Het advies is om minimaal 4/5 millimeter lengte over te houden. Deze ruimte heb je nodig zodat je onder geen enkele omstandigheid met je tenen tegen de veiligheidsneus van je werkschoenen komt. Denk hierbij aan lopen, knielen, hurken. Daarnaast zetten je voeten ook iets uit aan het einde van de dag.

      Kies ook weer niet voor te veel ruimte. Maximaal 7/8 millimeter. Wanneer je veel meer ruimte hebt is een groot deel van je tenen niet meer beschermd omdat deze onder de veiligheidsneus uit komen. Ook heeft iedere goede schoenfabrikant een afrolmoment bepaald in de veiligheidsschoenen. Dat is het punt voorin de schoen waar de zool meebuigt bij het lopen. Deze afwikkeling is per maat in verhouding tot de gehele veiligheidsschoen. Dit afwikkel moment hoort precies gelijk te zijn met het afwikkel moment van onze voeten. Dat klopt niet meer wanneer veiligheidsschoenen te groot zijn. Dit zorgt vaak voor het vermoeide gevoel aan het einde van de werkdag.

       

      3. De juiste breedte passen

      Veiligheidsschoenen vind je ook in diverse breedtematen. Vaak zie je dat fabrikanten diverse series produceren met hun eigen breedte ranges. Soms wordt er ook gebruik gemaakt van een andere inlegzool. Door de opvulling van de inlegzool wordt er volume weggehaald uit de voorvoet. Hierdoor zal de voorvoet hoger in de werkschoen komen waardoor de gehele schoen beter aan zal sluiten.

      Zorg ervoor dat je werkschoenen koopt die qua breedte aansluiten op je voet. Wanneer werkschoenen te smal zijn, loop je met je tenen tegen de veiligheidsneus wat blaren of zelfs likdoorns kan veroorzaken. Wanneer je kiest voor een te brede werkschoen, zal je wrijving creëren in je schoenen. Wrijving zorgt weer voor blaren én niet te vergeten; extra warmte. Dat wil je natuurlijk niet omdat dit vaak een heet gevoel en zweetvoeten met zich meebrengt! Ook komt het vaak voor dat je dan in je hak slipt. Als schoenen niet mooi aansluiten op de voeten ter hoogte van de vetersluiting, wordt je voet namelijk niet achter in de contrefort(hak) van de werkschoenen vastgezet.

       

      4. Ruimte onder de veiligheids­neus

      Eerder in dit artikel hebben we al gesproken over over de tenen onder de veiligheidsneus van de werkschoenen. Je moet onder geen enkele omstandigheid werkschoenen kopen waarbij je met je tenen de veiligheidsneus raakt. Kort gezegd moet het mogelijk zijn je tenen vrij te bewegen (wiebelen) wanneer je de werkschoenen aan hebt. Is dit niet het geval dan kan het zijn dat of de pasvorm niet juist is of er een te klein type veiligheidsneus in de werkschoenen zit. Hier zit namelijk ook nog verschil in (459, 522, 601, 701 en nog meer).

      Ook het materiaal van de veiligheidsneus bepaalt de inhoudelijke ruimte. Er zit namelijk verschil tussen stalen neuzen, aluminium neuzen en kunststof of composiet neuzen. Kunststof is minder sterk dan staal waardoor er meer materiaal nodig is om dezelfde sterkte te behalen. Hierdoor is een composiet veiligheidsneus dikker en heb je minder volume onder de veiligheidsneus.

       

      5. Aangesloten in de schoenen

      Als laatste moeten je voeten geheel aangesloten zitten in de schoenen. Er moet geen overtollige ruimte zitten vanaf je voorvoet tot aan je hak. De juiste ondersteuning van het voetbed is daarbij ook belangrijk. Deze zorgt voor de optimale steun en vochtopname gedurende je werkdag. Als je werkschoenen met veters hebt, moeten deze dicht en aangesloten zitten. Wanneer je ze los hebt, of na het strikken toch een los gevoel geeft, heb je teveel ruimte waardoor je wrijving krijgt in je schoenen. Zoals eerder verteld, zorgt dit voor “hete voeten”. Ook bij een werkschoen met klittenband, elastiek of BOA sluiting moet deze mooi aansluiten op je wreef.

       

      5 werk­schoenen tips samengevat:

      • Zorg dat de werkschoenen dezelfde pasvorm heeft als jouw voeten
      • Kies de juiste lengtemaat. Ongeveer 4 tot 7, maximaal 8 millimeter ruimte
      • Pak een breedtemaat die goed aansluit ter hoogte van de voorvoet
      • Zorg dat je tenen vrij kunt bewegen onder de veiligheidsneus
      • Als laatste dien je vanaf je voorvoet tot aan je hiel en op je wreef goed aangesloten te zitten in je schoenen

      Werkschoenen hoeven echt niet lomp en zwaar aan te voelen. Wanneer je deze 5 tips bij het passen gebruikt kun je de volgende keer een perfect paar passende werkschoenen kopen!

      Bekijk hier ons assortiment werkschoenen met S-normering:

       

      Klik hier voor ons werkschoenenblog overzicht

      Alles wat je moet weten over werkschoenen!

      Recente artikelen

      Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »