Wanneer heb je nieuwe werkschoenen nodig?
Aan de vraag wanneer je werkschoenen aan vervanging toe zijn hangt eigenlijk geen tijd vast. Het heeft er onder anderen mee te maken of je de veiligheidsschoenen draagt in een grove werkomgeving of juist in een omgeving waar de schoenen niet zo veel te verduren krijgen. Ook speelt het mee hoe intensief je de werkschoenen gebruikt en of het de juiste werkschoen is voor de werkzaamheden die je doet.
Wanneer is een werkschoen versleten?
Werkschoenen zijn in de meeste gevallen een jaar goed te gebruiken voor ze toe zijn aan vervanging (extreme gevallen uitgezonderd). Soms kan het voorkomen dat je bij goed gebruik en onderhoud er anderhalf tot twee jaar mee vooruit kunt maar hierna zijn de schoenen zeker toe aan vervanging.
Laten we samen even doorlopen hoe je kunt bepalen hoe lang je werkschoenen mee gaan en hoe je kunt weten of deze nog voldoen aan de veiligheidseisen.
- Leeftijd van de schoen
- Onzichtbare slijtage
- Zichtbare slijtage
Leeftijd van je veiligheidsschoenen
Zoals hierboven al kort benoemd; de leeftijd van schoenen kan voor een groot deel bepalen of je toe bent aan een nieuw paar of dat ze nog even mee kunnen gaan. Ongeacht of je schoenen al twee jaar ongedragen in de kast staan of dat je ze al twee jaar intensief gebruikt.
De stelling "alvast een reservepaar schoenen in de kast zetten voor als de oude versleten zijn", willen we graag even aanhalen. Natuurlijk begrijpen wij waarom je dit zou doen. Zo heb je immers altijd een back-up indien er iets gebeurd met het paar dat je in gebruik hebt. In dat geval is het beter dat je de twee paar afwisselt in gebruik.
Waarom kun je de schoenen dan niet als reserve in de kast laten staan? De gebruikte materialen blijven niet voor altijd hun optimale waarde behouden. Na twee jaar tijd is het materiaal van de schoenen niet meer zo goed als wanneer het net uit de fabriek komt.
Wat er kan gebeuren als een schoen te lang ongedragen in de kast staat:
- Uitdroging van het lederen bovenwerk als het lang niet behandeld wordt. Hierdoor zal het leder hard worden en uiteindelijk scheuren.
- Afbrokkelen van het PU materiaal in de zool. PU materiaal heeft een beperkte leeftijdsduur door een chemisch verouderingsproces genaamd hydrolyse. Hierdoor neemt het gebruikte dempingsmateriaal na verloop van tijd af in soepelheid en kan dan uit elkaar scheuren wanneer het dan ineens weer wordt gebruikt.
- Loslaten van de zool. De lijmlagen die tussen de zool en het bovenwerk van de schoenen zit vergaat en kan daardoor los laten.
Onzichtbare slijtage
Onzichtbare slijtage zie je dus niet maar is er wel degelijk! Als de schoenen een leeftijdsduur van twee jaar naderen zal je ervaren dat de demping en hierdoor het comfort van de schoenen steeds minder gaat worden. Dit kan zich bijvoorbeeld uiten in rugklachten. Pijn in je knieën of voeten tijdens het werken kan ook een teken zijn dat het tijd is om op jacht te gaan naar een nieuw paar werkschoenen.
Ook wanneer je een licht ongeval hebt gehad kan het zo zijn dat de veiligheidsneus je niet meer de juiste bescherming geeft. In dat geval is het belangrijk de schoenen direct te vervangen.
Zichtbare slijtage
Zichtbare slijtage spreekt eigenlijk wel voor zich. Wanneer je de schoenen intensief gebruikt kan het zo zijn dat het profiel van de zolen versleten raken waardoor je niet voldoende grip meer hebt. Ook kan het zo zijn dat er slijtage ontstaat op andere plekken zoals de (hiel-)voering en bijvoorbeeld slijtage op de (kruip-)neus bij veel knielende werkzaamheden.
Zichtbare slijtage kun je dus op verschillende plekken zien. Onder andere;
- Voering van de schoen
- Profiel van de loopzool
- Kruipneus
- Bovenwerk van de schoen
Wat kan de levensduur van de werkschoenen verlengen?
Er zijn een aantal dingen die jij zelf kunt doen om er voor te zorgen dat de levensduur van je werkschoenen zo lang mogelijk is. Denk aan onderhoud, het kiezen van de juiste schoen voor je werkzaamheden en het afwisselen van twee paar werkschoenen.
- Onderhoud
Onderhoud is de meest makkelijke manier om er voor te zorgen dat je veiligheidsschoenen zo lang mogelijk mee gaan.
Wil je meer weten over de juiste manier om je werkschoenen te onderhouden? Neem dan eens een kijkje op onze blog 'Onderhoud jouw werkschoenen met deze nuttige tips'.
- Afwisselenvan twee paar schoenen
Het afwisselen van twee paar werkschoenen is iets wat nog meer bij kan dragen aan het verlengen van de levensduur van de schoenen. Op deze manier kan het ene paar goed drogen terwijl je het andere paar draagt.
Laat je veiligheidsschoenen nooit bij de verwarming drogen, dan kan het zijn dat de materialen uit drogen of scheuren! Je kunt ook de binnenzolen uit de schoenen halen om zo ook de binnenkant goed te laten drogen.
- verwijder het grove vuil
Heb je in een grove omgeving gewerkt controleer je schoenen dan of er geen extreme beschadigingen zijn en haal het grove vuil van de schoenen af. Dit zorgt er voor dat er geen vuil in de naden en randen van de schoen gaat schuren en helpt vroegtijdige slijtage tegen te gaan.
Dus hoe lang gaan je werkschoenen mee?
Hoe lang je werkschoenen mee gaan is een vraag waar je zelf het antwoord op kan vinden door goed te kijken naar alle bovenstaande punten! Controleer je schoenen regelmatig op slijtage en ga tijdig op zoek naar een nieuw paar als je slijtage constateert aan je huidige schoenen.